Dina tankar skapar din verklighet (och hälsa)
- Evelina
- 14 mars
- 6 min läsning
Uppdaterat: 18 mars
Det var inte länge sedan som jag kände mig som ett offer för omständigheterna i mitt liv. Frasen "det är inte hur du har det – det är hur du tar det" var oerhört provocerande för mig. Jag kunde inte alls förstå hur mina tankar skulle påverka hur mitt liv utspelade sig och hur jag upplevde min verklighet, eller för den delen min fysisk hälsa. Och det här tror jag är väldigt vanligt.
En majoritet av människor idag har ingen aning om hur "enkelt" det är (åtminstone i teorin) att påverka sitt liv, helt enkelt genom att förändra en så "liten" sak som våra tankar. Det här kan låta som filosofiskt mumbo-jumbo, men det finns till och med forskning som bekräftar att meditation och förändrat mindset kan förändra vår fysiska biologi och upplevelsen av livet.
Så varför är detta något som du behöve bry dig om? Jo, många gånger hänger vårt tänkande tätt ihop med de sjukdomar och sjukdomssymtom vi upplever. Min förståelse av detta är att vår hälsa står på två "ben" – ett fysiskt (som t.ex. påverkas av vad vi äter och miljön vi vistas i) och ett icke-fysiskt, som utgörs av känslor och energi. Båda är viktiga, och vi kan inte uppnå optimal hälsa om vi bara fokuserar på det ena.

Vad är ett trauma?
Jag levde länge med självbilden att jag aldrig upplevt något trauma. Det var tills jag förstod att trauma inte är det som händer, utan ett resultat av hur upplevelsen har bearbetas (eller inte bearbetats). Ett exempel: Som barn blev jag en gång överrumplad av att en stor hund sprang in i vår trädgård. Jag är inte uppväxt med hundar omkring mig och blev direkt livrädd för att hunden skulle attackera mig. Den var okopplad, men stod bara där och tittade nyfiket på mig. När ägaren ropade från andra sidan häcken sprang den iväg igen, och trots att "faran" var över så hängde rädslan kvar. Det fanns ingen vuxen där och då som kunde hjälpa mig att bearbeta upplevelsen och resultatet blev att jag blev ännu mer rädd för hundar än jag var innan. Detta blev ett trauma. Hade det däremot funnits en vuxen där som kunde hjälpa mig att förstå upplevelsen, och kanske till och med gett mig möjligheten att gå fram och hälsa på hunden när den var kopplad för att se att den inte var farlig, så hade kanske resultatet av händelsen blivit något helt annat. Traumat var inte det som hände, utan hur jag upplevde det och hur jag (inte) bearbetade det.
Så här kan det vara med mycket i livet. Ofta är det händelser under barndomen som sedan sätter tonen för resten av livet. Föräldrar som separerar, våld eller missbruk i familjen, en förälder eller ett syskon med psykisk ohälsa eller sjukdom, mobbing, eller bara att vara det "snälla" barnet som inte kräver så mycket uppmärksamhet och därför känner sig oviktig eller bortglömd. När det inte bearbetas så kan det sätta djupa spår för hela resten av livet.
Så kan man då tänka sig ur ett trauma? Nej, så enkelt är det förstås sällan. Men det går att bearbeta i efterhand, vilket kan förändra hela utsikten på livet. Alla som någon gång genomgått traumabehandling kan säkerligen intyga det. Och bara vetskapen om att det går kan vara en lättnad och en betryggande insikt. Men ofta är vägen dit varken lätt eller särskilt rolig, även om det är ett "litet", till synes obetydligt trauma.
Din hjärna är en dator
När de här jobbiga sakerna händer och du inte ges möjlighet att bearbeta dem, så blir de en del av din programmering. Se hjärnan som en dator, som drivs av ett operativsystem (som Windows på en PC eller OS på en Mac). Operativsystemet är summan av dina genetiska förutsättningar och personlighetsdrag. Men det finns också en massa olika program som du samlar på dig under livets gång. Du kanske (som jag) har eller har haft programmet Duktig Flicka, som kom till för att se till att ingen tycker illa om dig eller kritiserar dig. Eller programmet Bråkstaken, som är en bakväg ut ur situationer som kräver känslouttryck som du inte känner dig trygg med. Eller programmet Osynlig, som du har utvecklat för att inte ta för stor plats i världen – som ett skydd mot eventuell kritik eller andra jobbiga konsekvenser (kanske hot om våld eller värre). Programmet löser ofta ett akut eller bestående problem – men vad händer om problemet sedan försvinner och programmet fortfarande kör? Kanske blir det till ett dysfunktionellt beteende som faktiskt skapar fler problem än det löser?
Kontentan är att du kan programmera om din hjärna. De där programmen som en gång hade ett syfte, men som inte tjänar dig länge, går att göra sig av med. Det första steget är att bli medveten om att det är så här det fungerar. Ingen är någonsin "klar" med sin personliga utveckling. Det är aldrig "för sent" att påbörja omprogrammeringen. Men ingen kommer heller att göra det åt dig. Det är ditt val och ditt beslut att börja utmana de gamla programmen för att ersätta dem med nya. Jag uppmanar dig att ta steget och be om hjälp, för det är sällan något man klarar helt på egen hand.
Happiness is a choice
Jag har många gånger, medvetet och omedvetet, valt att leva i en känsla av elände. Tagit på den stora offerkoftan. Och det kan vara jättesvårt att ta sig ur den känslan när man väl har hamnat där. Men det ÄR möjlligt och det är ett VAL vi kan göra – att välja en positiv känsla istället. (En av de mesta kraftfulla, enligt mig, är tacksamhet!) Livet händer aldrig mot dig, det händer alltid FÖR dig. Du kan välja att behålla dina gamla programmeringar, eller välja att ersätta dem med nya, bättre, mer funktionella program.
Citatet "happines is a choice" hörde jag på en (väldigt trevlig!) podd nyligen, men det kommer ursprungligen från boken "Solve for happy" av Mo Gawdat. Det verkar vara ett uttryck som provocerar väldigt många, förmodligen eftersom många (även jag ibland) gärna vill skylla sin olycka på yttre omständigheter. Och det får man såklart göra. Men det löser inga problem. Det är först när vi tar ansvar för våra liv och våra känslor som vi får makten att påverka.
Kopplingen till kronisk sjukdom
Det är otvivelaktigt så att inställningen till livet även påverkar den fysiska hälsan. Läkaren och författaren Gabor Maté har skrivit boken "When the body says no", som handlar om kopplingen mellan tankar och känslor och kroniska sjukdomar, cancer, mm. Jag har sett med egna ögon hur obearbetade trauman kan leda till kroniska sjukdomar, och hur upplösning av dessa trauman kan få sjukdomar att lindras eller försvinna helt.

Chakrasystemet kan ge många förklaringar. Våra sju chakran är energicentrum i kroppen som är kopplade till olika typer av känslor och olika organ. Halschakrat 🩵 är till exempel kopplat till vår kommunikation och till sköldkörtlen. Blockeringar i halschakrat kan leda svårigheter att tala sin sanning, men även stelhet i nacke och axlar och rubbningar i sköldkörtelns funktion (till exempel hypotyreos). Ett annat exempel är rotchakrat ❤️ som är kopplat till vår känsla av trygghet och till bäckenet och binjurarna. Rubbningar här kan leda till en känsla av otrygghet och stress, och även till rubbningar i binjurarna (som är ansvariga för produktionen av stresshormoner).
Den konventionella "moderna" sjukvården erkänner inte den här kunskapen som legitim och bortser väldigt ofta (är min erfarenhet) ifrån kopplingen mellan den fysiska och psykiska. "Psykosomatiska besvär" är visserligen ett vedertaget begrepp inom sjukvården, men jag anser inte att det utforskas med tillräckligt bred blick. Här är traditionella österländska läror betydligt mer holistiska i sitt synsätt. Tänk om ayurveda eller traditionell kinesisk medicin kunde få ta större plats i det västerländska hälso- och sjukvårdssystemet – då tror jag att vi hade sett en helt annan bild när det kommer till utbredningen av kroniska sjukdomar i västvärlden.
Välj nya tankar
Att förstå kopplingen mellan känslor, tankar och fysisk hälsa är en viktig nyckel på resan mot bättre hälsa. Vill du bli fri från kronisk sjukdom så menar jag att du även måste blicka inåt och fråga dig var dina tankar och beteenden kommer ifrån. Om du upplever att "ingenting fungerar" så kanske du behöver leta efter lösningar på nya ställen. För mig har förståelsen för betydelsen av mina programmeringar gjort stor skillnad. Och jag vet att vi har så mycket större makt över hur vi mår än vad samhället får oss att tro. Välj att förändra dina tankemönster, så kanske du också kan förändra din hälsa. ✨
Comments