I hälsonördens bokhylla – mina bästa BOKTIPS
- Evelina
- 25 mars
- 5 min läsning
Uppdaterat: för 1 dag sedan
Böcker är en fantastisk resurs för att lära sig nya saker! Youtube-klipp och Instagram i all ära – men det är något speciellt med att kunna hålla i en fysisk bok och ta in informationen ett lite långsammare tempo än vi får i den digitala världen. 🤓 Är det din egen bok så har du den dessutom alltid till hands (åtminstone hemma). Den finns kvar och kan inte raderas så länge du tar hand om den, till skillnad mot digitala resurser.
Jag är ingen bokmal precis, men jag älskar hälsoböcker! Jag älskar att kunna ta del av människors expertis på olika områden och lära mig om saker ur olika perspektiv.
Här vill jag dela med mig av de böcker som jag har i min hälso-bokhylla (har inte hunnit läsa alla dock 🙃) och böcker som jag har lånat och läst. Jag hoppas att det kan bidra till nytt lärande och lite inspiration! 💚 Alla böcker som finns tillgängliga att köpa är länkade till Bokus.com (ej samarbete) eller annan bokhandel om den inte finns på Bokus.
KATEGORIER:

Böcker om mat & hälsa
Maten är en grundbult för god hälsa. Det finns väldigt många böcker på området – detta är de som jag har fastnat för.
Food Pharmacy – En berättelse om tarmfloror, goda bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat (Lina Nertby Aurell & Mia Clase, 2016)
Ät & lev paleo – Revolutionera hälsan genom din livsstil (Jonas Bergqvist, 2016)
Ta makten över din hälsa på 12 veckor – maten och vanorna som ger resultat (Johannes Cullberg, 2023) - ger konkreta tips och ett 12-veckors program för att kickastarta ett mer hälsosamt liv
Sannas fastebok – Födofasta • Periodisk fasta • Vattenfasta Sanna special (Sanna Ehdin, 2021) – allt om fasta som verktyg för en bättre hälsa
Autoimmun handbok – för dig med inflammation, magbesvär, allergi eller autoimmun sjukdom (Karl Hultén & Anna-Maria Norman, 2019)
Inflammation – Roten till sjukdom och vad du själv kan göra för att läka (Martina Johansson & Ralf Sundberg, 2018)
Handbok i biohacking – Lär dig förstå din kropp och nå din fulla potential (Martina Johansson & Mattias Hansson, 2021)
Nutrition & physical degeneration – A comparion of primitive and modern diets and their effects (Weston A. Price, 2010) – Obs: på engelska! Bokens har utgivits relativt nyligen men skrevs ursprungligen 1938, i en tid då det faktiskt var möjligt att göra de jämförelser som gjorts i boken. Det skulle inte vara möjligt att göra idag på grund av spridningen av den "moderna" livsstilen, vilket gör boken otroligt intressant!
Ett sötare blod – om hälsoeffekterna av ett sekel med socker (Ann Fernholm, 2012)
Slutbantat – Förstå din kropp och få en vikt som håller livet ut (Erik Hemmingsson, 2018) - en bok om de egentliga orsakerna till övervikt och hur man kan bli vän med sin kropp utan att banta!
Böcker om magen
För den som har magproblem kan kunskap om hur magen faktiskt fungerar vara en stark motivation till att förändra sin livsstil för att läka magen igen!
Magstarkt! – En bok om tarmfloran och magens nervsystem (Martina Johansson. 2015) - faktaspäckad! Verkar vara slutsåld i bokhandeln men finns att köpa begagnad eller säkerligen att låna på bibliotek.
Charmen med tarmen – Allt om ett av kroppens mest underskattade organ (Giulia Enders, 2015) – lättläst och rolig!
Autoimmun handbok – för dig med inflammation, magbesvär, allergi eller autoimmun sjukdom (Karl Hultén & Anna-Maria Norman, 2019)
Böcker om hormonhälsa
Dessa böcker vänder sig i första hand till kvinnor och kommer att ge dig kunskap som vi egentligen borde få i skolan! Hormonbesvär av olika slag är otroligt vanligt idag, men det finns många saker vi själv kan göra för att förbättra situationen och få ordning på våra hormoner igen.
Hormonbibeln 2.0 – för kvinnor genom hela livet (Martina Johansson, 2017) – går ej att köpa längre men finns på många bibliotek. Den här boken är anledningen till att jag slutade med hormonella preventivmedel!
Fertilitetsförståelse – En bok om att trivas i kvinnokroppen, hushålla med sina resurser och göra revolutionära trostolkningar (Jenny Koos, 2022)
This is your brain on birth controll – How the pill changes everything (Sarah E. Hill, 2019) - Obs: på engelska! En bok som ALLA som tar eller överväger att ta p-piller (eller använder annat hormonstörande preventivmedel) borde läsa!
Balans – Naturlig väg till friskare sköldkörtel (Karin Björkegren Jones, 2019)
Böcker om hjärnan
En mix av böcker som fokuserar på hur hjärnan fungerar och hur vi kan utnyttja vår hjärnas kapacitet på bästa sätt!
Hjärnstark – Hur motion och träning stärker din hjärna (Anders Hansen, 2017)
Skärmhjärnan – Hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda (Anders Hansen, 2019)
Sex substanser som förändrar ditt liv (David JP Phillips, 2022)
Hitta din övernaturliga kraft – Hur vanliga människor lyckas med det ovanliga (Joe Dispenza, 2020)
1%-metoden – Små förändringar, stora resultat (James Clear, 2021) – engelsk titel: Atomic Habits
Fråga först VARFÖR – Hitta din mening och inspirera till handling (Simon Sinek, 2009)
Böcker om att hantera livet
De här böckerna är anledningen till att jag inte längre har något traditionellt heltidsjobb – och aldrig vill ha det igen. Jag har upptäckt att de går att leva ett bättre liv, men då krävs det också att man gör andra val än de konventionella. För mig är detta direkt kopplat till nivån av stress i livet – och det har väl inte undgått någon att stress orsakar fler sjukskrivningar än någonsin!?
Vem bestämmer över din tid? – Konsten att frigöra tid och energi (Petra Brask, 2017)
Växla ner – 77 sätt att leva bättre på mindre (Karin Lilja, 2017)
Jag lämnar ekorrhjulet – Ett liv utan lönearbete (Åsa Axelsson, 2019)
Ut ur ekorrhjulet – Så blir du också ekonomiskt fri (Oskar Lindberg & Maribel Leander Lindberg, 2019)
Övriga hälsoböcker
Och så några böcker som jag har uppskattat men som inte riktigt passar in i övriga katergorier.
Det perfekta andetaget – den nya vetenskapen om en förlorad konst (James Nestor, 2022) – Tänk att sättet vi andas på kan ha så stor betydelse för vår hälsa! Mycket läsvärd bok!
Forskningsfusket! – Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin (Ralf Sundberg, 2012) – Går ej att köpa längre men finns på många bibliotek. Har några år på nacken, men är fortfarande relevant då den ingående förklarar hur dagens sjukvårds- och läkemedelsindustri uppstod och varifrån våra kostråd kommer.
Dödliga mediciner & organiserad brottslighet – Hur läkemedelsindustrin har korrumperat sjuk- och hälsovården (Peter Gøtzsche, 2015) – Går ej att köpa längre men finns på många bibliotek. Skrämmande berättelse om korruptionen inom läkemedelsindustrin.
Comments